Acasă Interviu Interviu cu liberalul Mădălin Teodosescu, primarul oraşului Balş

Interviu cu liberalul Mădălin Teodosescu, primarul oraşului Balş

735

„Preşedintele României la finele anului 2014 va fi candidatul propus de PNL şi susţinut de USL, domnul Crin Antonescu!”

Până la urmă, realitatea de la Balş este următoarea: Mădălin Teodosescu este primarul oraşului, al unei aşezări urbane care se zbate să înainteze pe calea civilizaţiei şi progresului. Situaţia nu e deloc uşoară, pentru că dacă ar fi aşa, chiar am avea de-a face cu un cadru senzaţional: într-o ţară unde găseşti din ce în ce mai puţini oameni care pot să afirme că lucrurile merg aşa cum trebuie.
Cu prerogative limitate date de o lege a administraţiei locale confuză, primarul Teodosescu face eforturi pentru a menţine Balşul în linia pozitivă, de a staţiona la mal neajunsurile date de guvernarea centrală, din ce în ce mai ostilă comunităţilor locale.
Despre prezent, cât şi într-o analiză a lucrurilor care se pot realiza pe termen scurt şi mediu, primarul de la Balş vorbeşte în interviul care urmează…

– De ce nu are Balşul şosea de centură, în ciuda faptului că sunteţi la guvernare alături de cei din PSD?
– De-a lungul timpului au fost mai multe proiecte depuse, unele cu finanţare europeană, altele cu finanţare locală sau naţională. Din păcate nu s-a concretizat nici una din aceste variante, şi asta în ciuda faptului că au fost puteri diferite, ţinând cont de faptul că a fost şi PSD-ul la putere, şi PNL-ul, şi PDL-ul… Nu s-a lipit nimic, poate că unii au considerat că Balşul nu are nevoie de o centură, poate că nu s-a putut sau nu s-a vrut. În plus, au fost şi doi miniştri de la Transporturi, din Craiova, Berceanu şi Dobre, doi oameni care treceau prin zonă la fiecare sfârşit de săptămână şi iată că n-au simţit nevoia de o centură a Balşului. Aşadar, motivele sunt multe… Mai nou am înţeles că va fi o Autostradă Craiova-Piteşti, cu finanţare externă, o aşteptăm cu interes şi vom vedea ce va mai fi. Speranţe sunt dar asta nu e suficient.

– Dar credeţi în clipa de faţă că în cele din urmă se va face această şosea de centură la Balş?
– Da, sunt sigur că se va face şoseaua de centură şi asta deoarece în ultima vreme s-au legat din ce în ce mai multe investiţii de zona aceasta, Fordul a venit la Craiova, IAC-ul şi-a deschis porţile aici, la Slatina sunt de asemenea destule investiţii… Iar toate astea obligă.

– Dar Victor Ponta ce spune de treaba asta? Oferă garanţii până în anul 2016?
– Domnul Ponta a promis solemn când ne-am văzut la Slatina, a făcut acelaşi lucru şi-n Bucureşti, sunt aşteptări şi vom vedea ce va urma în perioada următoare. Cu toate astea eu vă anunţ că nu vom renunţa, că ne vom bate şi că vom încerca să facem ceea ce ne-am propus. Ar fi şi păcat, mai ales că ministrul Marilor Proiecte, domnul senator Dan Şova are origini bălşene

– Mai funcţionează Uniunea Social Liberală în Balş? Vă înţelegeţi cu cei din PSD?
– Da, funcţionează această colaborare, există înţelegere între consilierii locali, iar legătura este destul de strânsă până în clipa de faţă. Sperăm să se menţină şi să realizăm doar lucruri bune împreună, pentru oraşul noastru şi pentru locuitorii lui.

– De cât timp sunteţi membru al Partidului Naţional Liberal? Vă mai aduceţi aminte când aţi făcut pasul acesta şi ce v-a determinat să faceţi asta?
– Sunt membru PNL din anul 1993, am fost convins de trecutul acestui partid, de faptul că a făcut istorie în perioada interbelică, atunci când România a fost într-o poziţie superioară datorită acestui partid care a ştiut ce vrea, care a fost sincer, curat şi drept, care a fost format de oameni puternici, de profesionişti adevăraţi.

– Îi vedeţi pe pesedişti susţinându-l până la capăt pe Crin Antonescu să ajungă preşedintele României?
– Din câte ştiu eu, cei doi copreşedinţi ai USL, Crin Antonescu, preşedintele PNL şi Victor Ponta, preşedintele PSD au fost şi sunt oameni de cuvânt. De aceea, o înţelegere scrisă este obligatoriu să fie respectată, indiferent de divergenţe şi mici neînţelegeri. Mai mult, nu cred că cineva din PSD, la ora actuală nu şi-l doreşte pe Crin Antonescu preşedinte.

– Ce planuri aveţi pentru alegerile parlamentare din mai 2014?
– Dacă ar fi să vorbim sincer pe tema asta eu nu ştiu de ce s-au separat, nu înţeleg de ce au apărut şi alte alianţe electorale, şi am crezut întotdeauna că se va merge împreună, aşa cum ar fi fost firesc. Cu toate astea, faptul că vom fi adversari pe mine chiar nu mă sperie. Asta e, nu-i o problemă, ne-am confruntat şi altă dată, o vom face şi acum. Noi cu targetul nostru, ei cu targetul lor. Vom mai vedea atunci, dar vă asigur că, cel puţin la Balş, campania va fi una decentă, sunt oameni care ne ştim de multă vreme, şi nu dorim să ne distrugem imaginea acum, având în vedere că de la toamnă vom fi iarăşi împreună.

– Credeţi că vor vota bălşenii cu PNL?
– Aşa cum au făcut-o şi-n alte dăţi, cu siguranţă că o vor face şi cu această ocazie. Cu toate astea decizia le aparţine, sunt oameni inteligenţi şi ştiu destul de bine ce trebuie să facă…

– Aţi facut tot ceea ce se putea pentru a opri desfiinţarea Judecatoriei Balş? Ce ne puteţi spune vizavi de tema aceasta?
– Am făcut şi vom mai face. Ce pot să vă spun este că Judecătoria de la Balş nu se va desfiinţa, îndeplineşte toate condiţiile, iar cei care au analizat la vremea respectivă acel dosar de desfiinţare n-au luat în considerare faptul că Balşul este un oraş destul de puternic, este primul oraş al judeţului Olt, iar Judecătoria şi Parchetul arondat nu deserveşte efectiv numai oraşul Balş ci şi localităţiile din zonă. Mai departe, vorbind de partea economică, nimeni nu-şi va permite deplasări în alte zări, nimeni nu vrea să aibă costuri suplimentare. Inevitabil, vor constata că ies în pierdere. Spre exemplu, ce rost ar avea să duci un om de la Voineasa tocmai la Slatina sau la Craiova, ce logică ar fi să-l iei pe altul din Dobreţu sau altă localitate apropiată de noi. Aşadar, în urma analizelor făcute împreună cu Judecătoria Balş, Procuratura şi Poliţia Balş, cu Asociaţia Oraşelor unde sunt vicepreşedinte, cu oamenii de bine ai acestui oraş, s-a ajuns la concluzia că Judecătoria Balş nu trebuie desfiinţată. Eu am convingerea că nu se va vota această lege. De altfel, chiar ieri (n.n. luni, 10 februarie) am fost la Bucureşti, am avut un material de depus la comisia din senat care este şi factor decisiv, am mai avut vreo câteva discuţii şi sperăm să obţinem răspunsul favorabil.

– Oamenii sunt iarăşi nemulţumiţi. De ce credeţi că se întâmplă asta şi ce îi face să aibă această stare acum, când USL-ul e la putere?
– Părerea mea este că se promite de fiecare dată, în fiecare campanie electorală, prea mult. Cei care vin la putere, exponenţii lor, parlamentarii care ne reprezintă nu sunt apropiaţi de oameni, de clasa muncitoare, de cei care, prin votul lor, ţi-au dat o funcţie şi te-au trimis să-i reprezinţi. Aşa se întâmplă când omul este sătul de fosta guvernare, când vii şi îi promiţi prea multe fără să te gândeşti la consecinţe. Desigur, se fac eforturi, se mişcă lucruri, dar omul vrea mai mult şi nu mai are suficientă răbdare…

– Dar dumneavoastră aţi făcut promisiuni de genul acesta pentru ca mai apoi să vă daţi seama că nu le puteţi onoara?
– Nu am făcut şi nici nu am de gând să fac vreodată această greşeală. Omul te ţine minte şi are dreptul să-ţi bată ulterior obrazul. Mai mult, şi prin profesia de bază, fiind mai mult înclinat pe partea tehnică, nu pot să spun că doi plus doi fac cinci pentru că este imposibil. De fiecare dată e bine să faci o analiză şi, dacă este cazul, să-i spui omului, din start, dacă se poate sau nu se poate. În ceea ce mă priveşte, de multe ori am avut de câştigat chiar dacă am spus nu.

– În PNL s-a schimbat garda. Este Gigel Ştirbu cel mai potrivit om pentru a fi liderul organizaţiei judeţene a PNL Olt?
– Domnul preşedinte Gigel Ştirbu, acum ministru al Culturii, a fost şi a rămas un om deosebit. Domnia-sa este un vechi membru al PNL a trecut prin toate treptele de promovare în acest partid, a avut mai multe funcţii de conducere pe parte executivă fapt pentru care consider că este omul potrivit în fruntea organizaţiei Olt şi împreună ne vom atinge obiectivele propuse.

– În 2016, USL, la Balş are tot mai puţine şanse să funcţioneze. Cum le veţi face faţă celor din PSD dacă vor vrea să-şi pună primar în Balş?
– Orice ar fi, cu toate că mă repet, această alianţă durează până în anul 2016. Mai e până atunci şi vom vedea ce se va întâmpla până la urmă. În plus, nu se ştie ce partide noi mai apar, ce alianţe se mai fac… În orice caz, îi aşteptăm pe toţi cei care vor să se înscrie în cursa electorală, este o competiţie deschisă iar la final se trage linie.

– Care este investiţia de suflet făcută de primarul Mădălin Teodosescu pentru locuitorii Balşului?
– Sunt multe proiecte care s-au derulat în Balş, sunt multe realizări şi fiecare are un loc aparte în sufletul meu. Cu toate astea, mă bucur enorm pentru lucrările efectuate în oraşul nou, pentru zonele asfaltate, pentru partea de canalizare şi alte proiecte îndrăzneţe care au fost finalizate prin implicare totală şi foarte multă muncă.

– Ce proiecte de investiţii aveţi pentru 2014?
– În viitor, îmi propun să termin partea de infrastructură, realizată în proporţie de 80%, vreau să pun accent pe partea de cultură pentru că bălşenii au dreptul lor, vreau să reabilităm şi Casa de Cultură veche, să înfiinţăm un nou muzeu, al olăritului, să reabilităm biserica din zona Măineşti, care datează încă din vremea fraţilor Buzeşti…

– Cine va fi preşedintele României la sfârşitul acestui an?
– Preşedintele României la finele anului 2014 va fi candidatul propus de PNL şi susţinut de USL, domnul Crin Antonescu.

– Şi cum îi convingeţi pe oameni să-l voteze pe cel în cauză?
– Aşa cum v-am mai spus, pe oameni nu e nevoie să-i convingi. Ei ştiu şi simt ce trebuie să facă. Ei şiu că Antonescu nu e un nume trecut şi e un nume de care se poate lega destinul acestei ţări.

– Despre relaţia cu preşedintele Consiliului Judeţean olt, Paul Stănescu ce ne puteţi spune?
– Am avut şi avem o relaţie foarte bună, domnia-sa este un adevărat lider, un conducător cu multe calităţi care se zbate şi caută să fie aproape de grijile ce ne frământă…

Articolul precedentCronică parlamentară despre ai noştri!
Articolul următorCu bucurii, speranţe şi mari necazuri. Zăpada din 2014 şi ce a fost odată…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here