Acasă Politic Ora decontului. Ce au făcut cei 13 ai noştri în Parlamentul României...

Ora decontului. Ce au făcut cei 13 ai noştri în Parlamentul României în primul an al legislaturii 2012-2016

168

S-a scurs şi primul an din mandatul 2012-2016 al parlamentarilor olteni. Pe 9 decembrie 2012, oltenii au dat votul de încredere la 13 parlamentari: opt din partea PSD, trei PP-DD-işti, un PNL-ist, un PC-ist. Acum, dublu sfârşit, de an calendaristic, respectiv sfârşit de an din primul mandat, a sosit vremea să tragem linie şi să socotim fiecare picătură de cerneală ce s-a aşternut pe iniţiativele legislative, fiecare consoană sau vocală rostită la tribunele celor două Camere ale Parlamentului, fie declarând politic, fie interpelând sau întrebând. În primul an al mandatului Legislativului 2012-2016, unii parlamentari au înţeles adevăratul rost al statutului de parlamentar, unii merg către Senat, iar alţii către Camera Deputaţior, dar toţi au acelaşi scop: de a asigura un climat legal bun şi drept pentru toţi cetăţenii români. Despre unii aţi mai auzit, pentru că se află chiar şi la al treilea mandat, dar despre alţii decât pe la începutul mandatului lor, pentru că sunt novici în domeniu, însă s-au făcut cunoscuţi foarte repede. Acum, vi-i prezentăm pe toţi 13, sumă cu noroc (n. red. poate) pentru judeţul Olt şi nu numai. Pentru că odată înscăunaţi parlamentari, nu mai sunt doar ai oltenilor, ci ai întregii ţări, care are foarte mari speranţe în aceştia şi în Parlamentul României. (George PIŢULESCU)

SENATORI
Oltul este reprezentat de patru senatori: Darius Vâlcov, Marius Niţă, Dan Şova, ministru delegat al Marilor Proiecte, şi Teiu Păunescu. Unii se pot lăuda cu o activitate bogată în Camera Superioară a Parlamentului, alţii, poate cine ştie, nu au avut timp în primul an al legislativului 2012-2016, poate în următorii trei ani.

Darius Vâlcov – Colegiul 1
Fostul primar al Slatinei, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat, Darius Vâlcov este un senator cu o bogată activitate şi una de salutat. Lista începe cu cele 22 de iniţiative legislative, dintre care una a devenit lege, cea a parcurilor industriale, 13 declaraţii politice, 12 întrebări, o interpelare şi 133 de luări de cuvânt. Darius Vâlcov a fost şi preşedintele Comisiei Speciale „Roşia Montană“.

Mihai Niţă – Colegiul 2
Vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi membru în
Comisia de validare, Mihai Niţă nu a făcut excese: nici de întrebări, nici de iniţiative, nici de declaraţii politice, nici de interpelări, nici de luări de cuvânt, câte puţin din fiecare: 10 iniţiative legislative, opt declaraţii politice, o întrebare, trei interpelări şi 12 luări de cuvânt.

Teiu Păunescu – Colegiul 2
Senatorul votat de poporul de la Olt, Teiu Păunescu face parte, în prezent, din Comisia „Călăraşi”, cea care se ocupă cu analiza modului în care fiica cea mare a preşedintelui Băsescu şi-a luat o „bucăţică” de pământ în comuna Nana, judeţul Călăraşi. Acesta are la activ trei iniţiative legislative, două declaraţii politice, patru întrebări, două interpelări, dintre care una premierului şi opt luări de cuvânt. Acesta mai este membru şi în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.

Dan Şova – Colegiul 3
Senatorul cu cea mai slabă activitate parlamentară, scuză ar fi faptul că este ministru, este Dan Şova. Membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii şi-a făcut timp şi pentru două iniţiative legislative şi două luări de cuvânt.

DEPUTAŢI
Oltenii au ales şapte deputaţi, iar pe lângă aceştia, prin sistemul de redistribuire s-au alăturat alţi doi deputaţi, astfel îi avem pe Emil Moţ, Daniel Bărbulescu, Florin Iordache, Virgil Delureanu, Gigel Ştirbu pe câte un colegiu, Dan Ciocan şi Dumitru Niculescu – pe acelaşi colegiu (nr. 5), Alexandru Stănescu şi Luminiţa Adam  care împart colegiul 7.

Emil Moţ – Colegiul 1
Primul pe listă, reprezentantul primului colegiu din judeţul Olt, Emil Moţ se află la primul mandat de deputat. Acesta face paşi mici, dar importanţi pentru un ales al poporului din Slatina. Pesedistul are în activitatea sa parlamentară doar şapte iniţiative legislative la care este cosemnatar şi doar o luare de cuvânt, jurământul depus la început de mandat în plenul Camerei Deputaţilor. Membru al Comisiei pentru comunităţile de români din a

Daniel Bărbulescu – Colegiul 2
Ales în Colegiul 2 Scorniceşti-Potcoava, deputatul Daniel Bărbulescu are o activitate bună în Camera Deputaţilor. Membru în trei comisii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO şi Comisia de validare, acesta a cuvântat de 14 ori în 13 şedinţe, 13 declaraţii politice, 12 propuneri legislative şi o întrebare. Cea mai recentă iniţiativă face referire la salvarea unor clădiri importante, cu o bogată încărcătură istorică, aflate în patrimoniul unor ministere, şi trecerea lor în patrimoniul consiliilor locale ale localităţilor unde se află acestea.

Florin Iordache – Colegiul 3
De departe cel mai activ, dar controversat, deputat al judeţului este Florin Iordache. Acesta are nu mai puţin de 51 de iniţiative legislative, 41 de luări de cuvânt, 14 declaraţii politice şi 2 întrebări.
Iordache este preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi preşedintele Comisiei de validare, membru al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, unde are statutul de secretar, membrul al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea, şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Virgil Delureanu – Colegiul 4
În Colegiul 4 a fost ales Virgil Delureanu, omul care a înţeles care este rolul unui ales al României, însă cu paşi mărunţi, dar siguri.  Deputatul are la activ un număr de nouă iniţiative legislative, cinci luări de cuvânt şi patru declaraţii politice. Acesta face parte din Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Până acum nu a făcut nicio interpelare şi nu a întrebat niciun membru al cabinetului Ponta. Una dintre iniţiativele recente despre care aţi citit şi în paginile Ziarului de Olt face referire la dieteticieni, verigă importantă, dar care lipseşte din sistemul de sănătate din România.

Dan Ciocan – Colegiul 5
Deputatul PSD Dan Ciocan, aflat la primul mandat, vine din rândul oamenilor care ştiu ce dificultăţi întâmpină fermierul român, care-i sunt neajunsurile pe care le întâlneşte până la a obţine rezultatul final, fie în culturile cerealiere, fie în creşterea animalelor. Un experimentat al domeniului agricol, a avut dorinţa de a junge parlamentar tocmai pentru a spune lucrurilor pe nume, o voce a ţăranului romănăţean. Acesta este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, se află printre co-semnatarii celor 12 iniţiative legislative.

Dumitru Niculescu – Colegiul 5
Deputatul PP-DD are o activitate bogată în Camera Deputaţilor, care constă în: 41 propuneri legislative, 14 luări de cuvânt, 12 declaraţii politice, 21 întrebări şi interpelări, 6 moţiuni. Acesta face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Gigel Ştirbu – Colegiul 6
Deputat, fost preot, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, autor de cărţi, ocupant al scaunului de ministru al Culturii de marţi , 17 decembrie 2013, Gigel Ştirbu e pus pe treabă în Camera Deputaţilor. Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, membru al Comisiei speciale comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central-Europeană – Dimensiunea Parlamentară, are în activitatea sa parlamentară 19 iniţiative legislative, 54 de luări de cuvânt, 31 de declaraţii politice şi 10 întrebări.

Alexandru Stănescu – Colegiul 7
Alesul Colegiului 7 pe listele PSD, Alexandru Stănescu este om al pământului satului oltean, vine în ajutorul oamenilor din colegiul său prin iniţiativele la care este cosemnatar. Activitatea în cifre a deputatului este următoarea: 14 propuneri legislative iniţiate, trei luări de cuvânt şi două declaraţii politice. Acesta face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, în calitate de membru.

Luminiţa Adam – Colegiul 7
În primul an de activitate ca şi deputat a încercat să propună legi, completări sau modificări ale unor legi şi să se fie aproape de popor. Activitatea deputatului este una bogată: 37 de propuneri legislative iniţiate, 22 luări de cuvânt, opt declaraţii politice, şase întrebări şi interpelări şi cinci moţiuni. Deputatul este vicepreşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale,
membru în Delegaţia permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est şi supleant în Delegaţia Parlamentului României la Iniţiativa Central-Europeană – Dimensiunea Parlamentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.