Acasă Politic Dan Ciocan, cosemnatar al proiectului de lege ce ar putea face ca...

Dan Ciocan, cosemnatar al proiectului de lege ce ar putea face ca ziua de 24 ianuarie să fie sărbătoare legală

89

Voinţa şi curajul ieşenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Ţara Românească i-a motivat pe parlamentari, printre care şi pe deputatul Dan Ciocan, să conceapă un proiect de lege prin care ziua de 24 ianuarie să fie sărbătoare legală.

Parlamentarii, senatori şi deputaţi, au depus un proiect de lege prin care propun ca ziua de 24 ianuarie, când s-a realizat Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, proiect la care este cosemnatar şi deputatul Colegiului 5, Dan Ciocan, să devină sărbătoare legală. Expunerea de motive pe care o prezintă parlamentarii începe cu un titlu demn de cărţile de istorie: „România s-a născut la Iaşi“. Motivarea proiectului de lege este aceea a obligaţiei morale de a reda Unirii Principatelor importanţa ei în definirea României moderne şi că sărbătoarea Unirii Mici trebuie să rămână la Iaşi, ca piatră de hotar a ceea ce am fost şi ceea ce suntem.
Aleşii consideră că recunoaşterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul binemeritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit, acela că România s-a născut la Iaşi.

Dacă propunerea legislativă ar fi adoptată, legea ar conţine trei articole, şi anume:
„Art. 1. Se declară ziua de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală; Art. 2. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări publice dedicate acestei zile; Art. 3. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor reflecta în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.