Acasă Politic Amintindu-şi de vremurile când era comerciant la Slatina, Ştirbu încurajează parteneriatul...

Amintindu-şi de vremurile când era comerciant la Slatina, Ştirbu încurajează parteneriatul cu chinezi

82

Într-o declaraţie recentă de la tribuna Camerei Deputaţilor, intitulată „Chinezii ne dau, dar noi trebuie să ne băgăm în traistă”, deputatul Gigel Ştirbu se arată mulţumit de vizita urmaşilor lui Mao Zedong în ţara urmaşilor lui Ceauşescu.

Vizita chinezilor care a făcut România să scoată o căruţă de bani pe protocoale pentru premierul chinez Li Keqiang la Bucureşti, ce a stat la prezidiul celor două Camere, este unaimportantă,în viziunealui Ştirbu.

„Astăzi, China este a doua mare putere a lumii şi este curtată de aproape toată planeta spre a atrage investiţii, cooperări şi sprijin de orice fel. Din acest punct de vedere, România are o poziţie privilegiată, mai ales dacă ţinem cont de declaraţia premierului Li Keqiang, care a spus: «China alege România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală şi de Est şi pentru cooperarea cu Uniunea Europeană».
Trebuie văzut însă ce se întâmplă şi dincolo de graniţele noii relaţii româno-chineze. Cu siguranţă această relaţie nu va fi privită în termeni favorabili nici în Vest şi nici în Est. În Vest din două motive: dacă tot ce s-a semnat la Bucureşti (mă refer doar la acele documente în care părţi au fost România şi China) va deveni realitate, Vestul pierde un procent (îmi este greu să-l cuantific acum) însemnat de fonduri care ar putea fi atrase din China; în al doilea rând este de estimat ca şi schimbul de mărfuri dintre cele două ţări să se dezvolte şi în acest fel se îngustează, într-un fel, o parte din piaţa de desfacere calculată de Occident pentru zona României. Nu în ultimul rând, s-ar putea să existe şi temeri ale unor companii din Vest că nu vor mai prinde contractele scontate în România sau că vor suporta concurenţa extrem de serioasă a companiilor din China.

Estul s-ar putea simţi lezat de poziţia relativ privilegiată a României – mă refer la statele care au un parteneriat cu China la o scară mai redusă, iar Federaţia Rusă s-ar putea simţi îngrijorată de faptul că România îşi întăreşte relaţiile cu a doua putere a lumii.
Ţinând cont de toate aceste considerente, este absolut necesar ca de azi înainte diplomaţia română să desfăşoare în ambele direcţii Est şi (mai ales) Vest o activitate susţinută, să înlăture temerile altor state privind traiectoria României şi să dea garanţii că noile relaţii ale României cu China nu vor conduce spre o răcire cu nici măcar un grad a relaţiilor ţării noastre cu statele din UE. Ştiu că diplomaţia românească urmează să facă o adevărată echilibristică, dar ea este neapărat necesară.

De asemenea, trebuie văzut şi ce se întâmplă în «interiorul» graniţei noilor relaţii româno-chineze. Premierul Victor Ponta, parafrazând un proverb popular, a spus un adevăr: «Chinezii ne dau, dar nu ne bagă în traistă”. Da, lucrurile aşa stau. Sunt convins ca toată lumea, de altfel, chinezii sunt disciplinaţi şi se ţin de cuvânt. Dar în acelaşi timp, nu vor să arunce cu bani în necunoscut şi să-i piardă. De aceea noi – şi când spun noi, mă refer, în primul rând, la entităţile care urmează să beneficieze de acordurile semnate la Bucureşti, nu trebuie doar să stea cu mâinile în sân. Fără proiecte definitivate, fără iniţiativă, fără o eliminare a păgubosului sistem birocratic, acordurile semnate nu vor produce efecte. Şi ca să citez din mass-media, «Ei, chinezii, au decis o strategie, o urmează. Au anunţat un plan. Îl aplică. Depinde numai de interlocutori». Cu alte cuvinte, chinezii ne dau, dar noi trebuie să băgăm în traistă”, a declarat deputatul de la tribuna Camerei Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.