I-au premiat pe pompierii salvatori de la Coteana
Săptămâna trecută, în comuna Coteana, la graniţa cu Ipoteştiul, nişte tineri din ultima localitate au plecat la furat de fier vechi din fostul sistem de irigaţii. Doi dintre ei au fost prinşi de malul de pământ unde au decedat sufocaţi. O întreagă echipă operativă formată din patruzeci de oameni a intervenit la faţa locului timp de mai bine de paisprezece ore pentru a extrage trupurile decedaţilor, dar şi al unui rănit aflat în şanţul ucigaş. În urma acestei acţiuni, pompierii participanţi la faţa locului, patru ofiţeri şi 32 de subofiţeri au fost citaţi prin Ordin de Zi pe Unitate pentru curajul arătat. Însă, dincolo de eroismul acestora, mai trebuie precizat un singur lucru: cei lăudaţi nu au făcut decât să execute o sarcină de serviciu, iar pentru asta, nu toţi cei care-şi fac la fel de bine treaba, la alte locuri de muncă, sunt lăudaţi de şefi la sfârşitul programului…
Marian Vasile l-a dat afară pe Florin Popescu din PDL
Luni, întruniţi în şedinţă ordinară, cei din conducerea centrală a Partidului Democrat Liberal au decis excluderea deputatului de Dâmboviţa, Florin Popescu, din PDL. O decizie previzibilă, aşteptată cam de toată lumea, dar una ce are la bază o motivaţie izvorâtă din judeţul Olt. Aici, în urmă cu vreo câteva săptămâni, ex-preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a participat la masa, felicitările şi dansul ce au avut loc cu ocazia inaugurării noului sediu al Partidului Mişcarea Populară. Şi, iată că, fără să vrea, Marian Vasile, preşedintele Mişcării Populare, autorul invitaţiei făcute către Florin Popescu, este, de fapt, cel care a declanşat acţiunea de luni, atunci când Popescu a zburat din PDL.
Bombă la Spitalul de Urgenţă Slatina: şefi de secţie, în pericol!
În ultimele zile ale anului 2013, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se anunţă o explozie: conducerea stabilimentului evaluaează în aceste zile activitatea a numai puţin de 23 de medici de secţie. Aprecierile asupra acestora se vor face după performanţa actului medical, după modul cum aceştia au cheltuit banul public în interesul pacientului, al unităţii sanitare, cât şi după alte unităţi de măsură care dau legimitate. De evaluare nu scapă nimeni: nici pilele pesediştilor, nici cei ocrotiţi de săgeata liberală. În funcţie de rezultate vor urma şi demiteri, acolo unde calitatea actului medical nu se încadrează în norme si parametri. Deja, unii dintre stăpânii de moşie s-au schimbat la faţă în aşteptarea unei decizii eventual nefavorabile. Rămâne de văzut până unde va merge Andrei Iordache, managerul unităţii, în urma rezultatelor evaluării. Aşa cum rămâne de văzut care dintre cei prinşi în abatere vor fi iertaţi de această evaluare prin prisma cumetriilor, amiciţiilor şi a altor relaţii provinciale, formate la partid, la pescuit, la vânătoare sau la alte activităţi prin care socializează fruntaşii societăţii capitaliste contemporane.
Urmează Paul Stănescu?
Pe surse, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în cauza care-l priveşte pe Marius Oprescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, cercetat pentru ucidere din culpă, dosar care are la bază un accident rutier petrecut în octombrie 2013, după audierea unor persoane care ar avea mai mult sau mai puţin legătură cu speţa, ar urma să fie chemat la audieri, pentru precizări în cauză, şi Paul Stănescu, preşedintele de la CJ Olt. Cercetările care vor continua, fie cu audierea celui în cauză sau nu, fie cu alţii, se anunţă anevoiase, pentru că, la un moment dat, dosarul respectiv poate lua o turnură prin care, chiar şi acuzaţii să devină acuzatori. Împotriva unor oameni de bine, care au profitat de o serie de conjuncturi prin care au încercat să mute vinovăţia şi răspunderea penală, când la unii, când la alţii.
Dumitru Ţoncu a trecut la cele veşnice
În vârstă de 69 de ani, răpus de o boală nemiloasă, Dumitru Ţoncu a încetat din viaţă sâmbătă, 7 decembrie 2013. Acesta a fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Olt, consilier judeţean, vicepreşedinte al PSD Olt. Slătinean get-beget, acesta a fost cunoscut în spaţiul public urmare a funcţiilor deţinute, dar şi a modestiei care l-a caracterizat toată viaţă. Înmormântarea a avut loc luni, 9 decembrie, la cimiturul Strehareţi din Slatina. În decursul timpului, Dumitru Ţoncu s-a remarcat prin profesionalism, fiind reformatorul sistemului sanitar-veterinar din judeţul Olt şi, mai mult decât atât, chiar dacă ştia că este în bătaia vântului şi contra fluturilor de pe lampa puterii, acesta nu a abdicat vreodată de la crezul său, luptându-se când cu liberalii, când cu partenerii săi din curtea social-democrată.
Senzaţional! La AJOFM Olt, comunicare la superlativ!
După 15 ani de activitate în interesul cetăţeanului care îşi caută un loc de muncă, după ce poporul s-a învăţat cu ideea de şomaj, vineri, 6 decembrie a.c., la Slatina, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, a avut loc Ziua Porţilor Deschise. O acţiune menită să rupă gardul care-l separă pe funcţionarul de dincolo de ghişeu de cetăţeanul cu nevoi, într-o societate unde birocraţia e o poveste devenită coşmar pentru mulţi. De reuşita acestei acţiuni se face „vinovată“ Gherghina Ioniţă, directorul executiv al AJOFM Olt, omul care a reinventat normalitatea într-o instituţie aflată până mai ieri în administrarea privată a unora care credeau că au moşie de la stat…
Din nou un microbuz Transbuz…
Pe drumul ce leagă Scorniceştiul de Slatina, microbuzele celor de la Transbuz, operator judeţean care prestează pe traseul respectiv, sunt implicate fără de voie în evenimente rutiere destul de grave. Acum un an, pe la Scorniceşti, un autobuz de la firma respectivă a fost făcut aproape praf în urma impactului cu o maşină condusă de un şofer imprudent. Acum câteva zile, pe acelaşi traseu, la Valea Mare, un Golf condus imprudent de un slătinean a derapat şi a intrat pe contrasens în microbuzul de la.. Transbuz. Din fericire, doar trei oameni au fost răniţi uşor, iar în urma impactului doar pagubele materiale au fost majore: două autoturisme bune de casat şi un microbuz pentru care asiguratorul va trebui să acorde tot daună totală.
Avem o handbalistă la campionatul mondial…
Când în sportul oltean vreun fotbalist fată o mărgică, scrie toată lumea, iar respectivul e lăudat şi dă autografe de ai zice că a descoperit apa caldă. Când un om de-al locului face performanţe la nivel mondial.. moartea pasiunii-n păpuşoi. Aşa stau lucrurile şi-n ceea ce o priveşte pe Mica Brădeanu (Aurelia Stoica), componentă de drept, titulară garantată a echipei naţionale de handbal a României care în aceste zile joacă meciuri în faza grupelor la campionatul mondial din Serbia. Chiar dacă este unul dintre cei mai mari sportivi din sportul de echipă, originar din judeţul Olt, această fată de excepţie a pălit de fiecare dată în zona media în faţa unor pseudo-talente din fotbalul românesc, originare tot din judeţul Olt…
Tiutiu de la Titulescu serbează vârstnicul satului
De când la guvernare e USL-ul, primarii olteni s-au reprofilat pe activităţi educative, culturale, artistice, sportive, atâta timp cât bani de la guvern nu prea vin şi în condiţiile în care nici pe albia fondurilor de la Consiliul Judeţean nu mai curge bunăstare ca pe timpurile de demult, atunci când era criză doar de forţă de muncă. În consecinţă şi în spiritul celor de mai sus, în comuna Nicolae Titulescu, harnicul gospodar al localităţii, primarul Florin Constantin Tiutiu a creat un eveniment aparte pentru Constantin Crăciun, cel mai bătrân om din sat, care a împlinit o sută de ani. La eveniment, lângă primar au venit şi prefectul, şi subprefectul, şi un colonel de la armată care au bifat omul şi evenimentul. Nea Costică e în continuare cât de cât sănătos la trup, iar la minte e mai lucid decât jumătate dintre personajele ce se numesc în prezent parlamentari în Senat şi în Camera Deputaţilor.
Anul trecut, cozonaci şi şampanie, anul acesta, baloane goale
Acum un an, pesediştii slătineni luau cu asalt poporul. Şi dacă nu vroiai, primeai un cozonac şi nişte portocale. Dacă acceptai să stai de vorbă cu ei, chiar dacă le spuneai că nu-i votezi, venea o sticlă de şampanie. Unde mai pui că dacă cetăţeanul se arăta încântat de doctina stângii, se pomenea seara, acasă, cu o geacă pe gard care avea în buzunare nişte bonuri alimentare prin care puteai să cumperi de la Kaufland sau din altă parte, detergenţi de vase, pastă de dinţi, lumânări parfumate şi batiste colorate. Anul acesta, pentru că poporul nu mai contează, pentru că ai noştri şi-au făcut treaba cu el, cu ocazia lui Sfântul Nicolae, în faţa sediului PSD s-au împărţit balonaşe roşii şi o bombonică cu gust ciudat. Probabil din loturile rămase de anul trecut, atunci când poporului i se aplecare de atâta dulceaţă electorală servită direct din tuciul cu magiun roşu…
Cine-i poate cere demisia ministrului Daniel Barbu? Gigele ai curaj?
Luni, 9 decembrie 2013, fosta trompetă a USL-ului din campania electorală, actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, într-o declaraţie publică, spunea că bugetul alocat de la stat, cuvenit bolnavilor HIV/SIDA, comparat cu cel cuvenit culturii, este mai mic. Demnitarul s-a declarat nemulţumit de faptul că el nu are bani pentru festivaluri şi spectacole, în timp ce bolnavii incurabili de HIV/SIDA beneficiază de fonduri mari de la buget pentru a-şi prelungi cât de cât viaţa. Declaraţia lui Barbu a provocat stupoare şi indignare în opinia publică neangajată politic. În schimb, până acum, acestuia, nimeni din arcul puterii nu-i cere demisia de onoare, aşa cum ar fi corect. De la Olt, ar intra în cartea de istorie, dacă i-ar cere demisia lui Daniel Barbu din Guvernul României, deputatul PNL Gigel Sorinel Ştirbu. Ar fi un gest înălţător, de mare demnitate. Ar fi…, dacă nu ar exista în politica românească o limită suburbană a compromisului, la care, până acum, nu a ajuns nimeni…
Melania Renghea vrea altceva!
Cercetată pentru tentativă de omor în faimosul dosar care a făcut înconjurul ţării acum un an, poliţista Melania Renghea încearcă la instanţa de fond să promoveze susţinerea schimbării încadrării juridice. În acest sens, demersul apărătorului acesteia vizează infracţiunea de „loviri şi alte violenţe”. Totuşi, jocul acesta are la mijloc încadrarea pedepsei. La infracţiunea pentru care este cercetată acum, pedeapsa ajunge până la 25 de ani de închisoare, fără nici o şansă de a primi o pedeapsă cu suspendare, în timp ce la cealaltă infracţiune aspirantă, legea pedepseşte mult mai blând: între trei luni şi doi ani, dacă nu cumva şi sub sancţiunea unei amenzi. Însă, şansele Melaniei sunt mici, mici de tot…