Acasă Administrație Slatina, pe mâini bune!

Slatina, pe mâini bune!

308

Actuala echipă administrativă a Slatinei, formată din primarul Darius Bogdan Vâlcov şi cei doi viceprimari: Minel Prina şi Mihaela Stana, a ieşit în faţa slătinenilor, cu prilejul unei conferinţe de presă, pentru a transmite un mesaj despre ceea ce, fără nici o exagerare, se poate chema starea naţiunii municipale.

Arătând responsabilitate şi simţ civic, edilul şi cei doi colaboratori principali au expus angajamentele asumate de ei în campania electorală, în număr de 15, făcând astfel o trecere în revistă, punctuală, de la obiectiv la obiectiv. Şi cu această ocazie asistăm la o premieră administrativă, de nivel judeţean: este prima echipă din fruntea vreunei primării oltene care îşi asumă total parcursul de etapă, atunci când vine vorba de obiectivele propuse, cele care au cucerit voturi, dar şi cele ce trebuie asumate. (Claudiu ENE)

Semnale favorabile pentru reţeaua de apă şi cea de canal

Din start, după enumerarea anterioară a celor 15 puncte înscrise pe lista cu promisiuni făcute în vară de Vâlcov & Co, denumită generic: „Promitem şi vom realiza – 2012-2016”, viceprimarul Minel Prina a prezentat, pe scurt, un prim proiect referitor la stadiul lucrărilor în cazul alimentării cu apă a Slatinei, acolo unde se vrea ca totul să fie gata până în iarna lui 2013. Astfel, conform lui Prina: „În ceea ce priveşte proiectul amintit, trebuie reţinut că s-a ajuns deja în cea de-a patra etapă, perioadă în care au fost realizate lucrări în foarte multe zone importante ale oraşului”.

Aşa se face că, printre altele, pe lângă Strada Oltului, Mărăşeşti sau Poenii, lucrări importante s-au mai efectuat şi pe Aleea Rozelor – cu cca. 2.700 metri liniari reţea de apă înlocuită, dar şi la intersecţia străzii A.I. Cuza cu strada Tunari, cu alţi 300 de metri liniari schimbaţi.

În altă ordine de idei, trecând la punctul doi din lista cu promisiuni realizată de Vâlcov, Prina şi Stana, la mijloc de an 2012, referitor la canalizare şi îmbunătăţire a nu mai puţin de 95% dintre reţelele oraşului, se pare că şi aici se merge în sensul dorit, preconizându-se atingerea obiectivului propus până la finele lui 2013…

Asfaltarea străzilor din Slatina continuă!

slatina_2Un alt proiect destul de consistent şi cel puţin la fel de important ca cele prezentate cu două rânduri mai sus, este şi cel axat pe reabilitarea şi asfaltarea străzilor din oraş, mizându-se aici pe aproximativ 100 de kilometri de străzi asfaltate în următorii patru ani…

Şi de această dată, după cum bine se ştie, luând în calcul doar câteva artere importante din Slatina care au beneficiat deja de această modernizare: B-dul A.I. Cuza, Str. Cireaşov, Str. Eugen Ionescu sau Str. Drăgăneşti, se poate spune că s-a intrat într-un amplu proces de lucru, atât de mult aşteptat de cetăţenii slătineni, şi nu numai. Mai mult, conform autorităţilor locale, celor 12 străzi finalizate până acum, cu 11 kilometri de asfalt turnat, urmează a li se alătura, până la iarnă, şi alte străzi la fel de importante, printre care se speră a fi reabilitată şi Str. Ecaterina Teodoroiu, una din cele mai circulate artere rutiere din municipiul nostru…

Parcările supraetajate – o altă necesitate

De multă vreme, că ne convine sau nu, una dintre problemele de zi cu zi cu care ne confruntăm cu toţii este aceea legată de lipsa locurilor de parcare. E drept, maşinile s-au înmulţit, există şi mulţi şoferi care n-au auzit încă de regula bunului-simţ şi de respectul în trafic, parcând aiurea, pe câte două sau poate chiar trei locuri, dar cert este că locurile amenajate nu sunt, pentru moment, suficiente.

De aceea, pentru a face ceva în rezolvarea acestor probleme, aceeaşi reprezentanţi ai primăriei din Slatina vin cu soluţia privind construcţia a încă două parcări supraetajate: prima urmând a fi amplasată pe Aleea Rozelor, iar cea de-a doua pe o altă alee, a Muncii. Ideea e bună, e aşteptată finalizarea lucrărilor, iar până una, până alta, şoferii olteni trebuie să se descurce aşa cum pot!

Reabilitarea cartierelor rămâne una dintre priorităţi

În altă ordine de idei, legat de reabilitarea Cartierelor Aleea Rozelor, Toamnei, Florilor, Mărului şi Nicolae Titulescu, pentru moment doar primul este aproape finalizat, în timp ce următoarele urmează a fi gata la anul, atunci când aparţinătorii lor vor beneficia de noile condiţii. De asemenea, referitor la finalizarea proiectelor din fonduri europene, privind reabilitarea străzilor Nicolae Iorga, Cornişei, Sergent Major Dorobanţu Constantin, Strehareţi, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Oltului, Clocociov, Unirii, Plopilor, Castanilor, se poate spune, fără greşeală, că şi aici se lucrează intens şi fără întârziere. Spre exemplu, dacă pe strada Nicolae Iorga şi strada Unirii proiectul se află în ultima fază, iar cartierul Progresul se speră a fi gata în martie 2013, ceva mai de durată vor fi reabilitările din Clocociov, extinse până spre toamna aceluiaşi an 2013…

O altă provocare: minim 50% din blocuri reabilitate termic în viitorul apropiat

Unul din cele mai importante obiective trecute pe lista priorităţilor de către primarul Darius Vâlcov, alături de viceprimarii Minel Prina şi Mihaela Stana, în următoarea perioadă, vizează, aşa cum se cunoaşte deja, reabilitarea termică a minim 50% din blocurile existente în Slatina. În acest sens, conform edilului slătinean, reabilitarea termică se face prin trei surse de finanţare: buget local, buget naţional şi fonduri europene.

Tot în aceeaşi notă, dorind să întărească şi totodată să completeze spusele lui Vâlcov, Mihaela Stana a precizat: „Într-adevăr, reabilitarea termică a blocurilor din Slatina se realizează pe baza mai multor surse de finanţare. O primă sursă este bugetul local, pentru care avem în derulare concursul „Slatina – oraş verde, oraş curat”. Au fost premiate 182 de scări de bloc. La această dată sunt finalizate lucrările la un număr de 67 de scări de bloc, în execuţie, în diferite faze, aflându-se 53 de scări. De reţinut că numărul acestora se modifică zilnic, odată cu finalizarea lucrărilor la unele scări şi demararea la altele! În plus, în ultima şedinţă de consiliu local a fost aprobată preluarea cheltuielilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru creşterea eficienţei energetice a patru blocuri de pe Aleea Mărului, cheltuielile urmând a fi suportate din bugetul local”.

Cât priveşte fondurile venite de la nivel naţional, aceeaşi Mihaela Stana a mai adăugat: „Prin Ordonanţa 18, privind programul de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, etapa a treia, care include nouă blocuri din Slatina, urmează să fie demarată, aşteptându-se ca în câteva săptămâni să primim şi finanţarea”.

Altfel, vizavi de cea de-a treia sursă de finanţare, poate şi cea mai importantă – fondurile europene, am mai putut afla că primăria pregăteşte o serie de proiectele, având ca scop sprijinirea investiţiilor în creşterea eficienţei energetice a blocurilor: „Avem până acum depuse documentaţii pentru 221 de scări de bloc, numărul contractelor de mandat încheiate fiind 156. Pe baza acestor documentaţii vor fi întocmite cereri de finanţare, iar în situaţia în care toate cele 221 de scări de bloc vor fi aprobate, anul viitor ne îndeplinim obiectivul de a avea 50% din blocurile din oraş reabilitate termic”, a încheiat viceprimarul Stana.

Se pregătesc 200 de locuinţe pentru tinerii slătineni

În anul 2013, unul ce se anunţă a fi extrem de aglomerat în ceea ce priveşte investiţiile făcute la Slatina, aceeaşi oficiali prezenţi la conferinţa de luni au dat de înţeles că pe lângă finalizarea celor 108 locuinţe ANL, primăria locală va amenaja/achiziţiona de pe piaţa liberă încă 200 de locuinţe destinate tinerilor.

„Recent, am primit vizita reprezentanţilor ANL. S-a făcut o recepţie a lucrărilor la cele 108 locuinţe, iar la această dată se lucrează la introducerea utilităţilor. Am constituit comisia de analiză a solicitărilor de locuinţe cu chirie pentru tineri, urmând ca în luna ianuarie să fie aprobată lista de priorităţi pentru repartizarea acestor locuinţe. Mai mult, în consiliul de aprobare tehnico-economic al MADR s-a admis construcţia altor 188 de unităţi locative – ANL, şi nu în ultimul rând, începând de anul viitor vom demara procedurile de achiziţie a 200 de locuinţe de pe piaţa liberă, destinate tot tinerilor”, a precizat viceprimarul Mihaela Stana…

Clubul nautic şi de agrement – Plaja Olt mai are de aşteptat…

Dacă în ceea ce priveşte proiectul referitor la construirea unei creşe, dar şi a unei grădiniţe, reprezentanţii primăriei sunt siguri că totul se va realiza la timp, se pare că mult mai greu de realizat este o altă investiţie aflată pe lista cu promisiuni a celor trei edili locali: Amenajarea Clubului nautic şi de agrement – Plaja Olt.

Motivul: „S-a ţinut licitaţia de două ori, dar până acum nu s-a prezentat nimeni”, ne spune fostul city-manager, actualul viceprimar – Minel Prina, cel care speră însă ca până în sezonul de anul viitor măcar partea de piscină să fie finalizată.

Mai departe, pentru înfiinţarea celor 100 de noi puncte de colectare a deşeurilor menajere îngropate, propus de municipalitate până în 2016, din care 25 vor fi gata la 31 decembrie 2012, un calcul matematic simplu arată că restul de 75 se încadrează, probabil, în timpul alocat.

Încep lucrările şi la grădina zoologică din Slatina

Reabilitarea centrului istoric al Slatinei, un obiectiv la rândul său major şi foarte important, începută în iunie a.c., se pare că va fi gata, aşa cum se doreşte, în toamna anului viitor. Mai mult, aflăm că pentru reabilitarea bazei sportive Dumitru Dobrescu premisele sunt bune, la fel cum se întrezăresc a fi, în viitorul apropiat, şi la Grădina Zoologică Slatina, acolo unde, în sfârşit, în aproximativ o lună de zile vor demara lucrările de reamenajare, totul în funcţie de sumele primite de la bugetul de stat.

Sala Polivalentă mai aşteaptă. Bazinul de înot are prioritate…

Ultimul punct de pe lista promisiunilor, dar nu şi cel din urmă, din punct de vedere al priorităţilor, este proiectul legat de construirea Sălii Polivalente şi a Bazinului de Înot. Aici, potrivit celor spuse de primarul Darius Vâlcov, lucrările la Sala Polivalentă au rămas, pentru moment, pe loc, toată atenţia fiind îndreptată acum în scopul finalizării lucrărilor la bazinul de înot…

Aşadar, deşi actualmente nici unul din cele cincisprezece puncte prioritare aflate pe lista cu promisiuni nu poate fi bifat ca fiind sută la sută finalizat, susţinătorii lor s-au arătat încrezători şi speră că totul va decurge conform planului realizat anterior…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.