Acasă Politic Bastonul Jandarmeriei Corabia, gata să intervină împotriva Mişcării Populare

Bastonul Jandarmeriei Corabia, gata să intervină împotriva Mişcării Populare

347

De când s-a înfiinţat la Olt, Filiala Pardidului Mişcarea Populară, împreună cu preşedintele său, primarul comunei Studina, Marian Vasile, vor să facă cunoscute identitatea vizuală, adresa sediului şi numărul de telefon, printr-o campanie de informare ce este departe de a atenta la securitatea naţională. Nu aia dinainte de 1989, ci acea pace a patriei. Din cauza unei obişnuite cărţi de vizită , Jandarmeia Olt şi patronii domeniului public din Corabia au intrat în panică. În cele ce urmează, vom încerca să aflăm de la cine aşteaptă jandarmii Legea 60/1991, ce spune Jandarmeria Olt şi ce declară reprezentantul primăriei Corabia. (George PIŢULESCU))

Partidul Mişcarea Populară, mărul discordiei la Corabia
Plecând de la sigla partidului, care este un măr stilizat cu două culori şi legându-ne de sintagma „mărul discordiei”, tinerii simpatizanţi şi preşedintele PMP Olt, Marian Vasile, primarul de la Studina, au fost înconjuraţi de o bandă de jandarmi pe domeniul public al Corabiei de pe fluviul democraţiei.
De curând, Partidul Mişcarea Populară Olt a început mişcarea prin oraşele judeţului Olt. După ce au fost felicitaţi şi încurajaţi de locuitorii din Slatina, Caracal şi Balş, la Corabia, un oraş de stânga, unde şomajul este în creştere, iar „modernizarea” lipseşte din vocabularul administraţiei locale social-democrate, au avut parte de un episod ce nu se încadrează în normalul democraţiei.
La Corabia, vineri, 20 septembrie 2013, turul judeţului al filialei Olt a partidului, care a coincis cu Festivalul „Corabia de Aur”, a fost sistat de jandarmii aflaţi să păzească democraţia să nu deranjeze domeniul public. Aceştia i-au înconjurat pe cei aproximativ 50 de tineri şi i-au somat să nu intre în perimetrul festivalului. Jandarmii, parcă din filmele cu Louis de Funes, au intrat în acţiune şi au prins „teroriştii” care aveau ca armă un tricou alb, culoarea păcii, un simbol biblic verde cu albastru, o carte de vizită cu un îndemn la mişcare şi date de contact. Organele de represiune, aşa cum sunt numite de presa centrală, întrebate la faţa locului în baza cărei legi acţionează, au răspuns că să se mai aştepte puţin să vină legea (n.red. Legea 60/1991, care trebuie să fie o poezie deja memorată de cei care se ocupă cu aplicatul). Primăria nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a trimis „jandarmul”, purtătorul de cuvânt al primăriei Corabia, Dan Olteanu, care imediat a acceptat o carte de vizită din partea lui Marian Vasile. La afirmaţia primarului de la Studina cum că aceştia sunt trimişi să acţioneze la comandă politică, oamenii cu uniformă şi reprezentantul de seamă al primăriei au tăcut chitic, lăsând să se înţeleagă asta.
Tinerii din PMP şi Marian Vasile vor să tragă un semnal de alarmă asupra apărării democraţiei şi liberei circulaţii în România.

Punctul de vedere al Jandarmeriei Olt
Pentru a vedea şi părerea oficială a Jandarmeriei Olt cu privire la acest incident, am cerut un punct de vedere care a sosit foarte repede, dar din cauza lipsei de spaţiu vă facem cunoscut cea mai importantă parte:
„1. organizatorul adunării publice, Primăria Corabia, prin reprezentanţii săi şi persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă, potrivit legii, de măsurile de organizare, nu a permis accesul în zona respectivă a acestui grup de persoane, dat fiind natura diferită a celor două acţiuni, dorind păstrarea caracterului pur cultural-artistic al Festivalului, aspect comunicat şi membrilor grupului respectiv;
2. în conformitate cu prevederile art. 15, lit. d) din Legea nr. 60/1991: „Primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale sunt obligate să înteprindă orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul paşnic şi civilizat al adunărilor publice”;
3. în conformitate cu prevederile art. 16 din Legea nr. 60/1991: „Comandanţii organelor locale, de poliţie şi jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor şi de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice declarate, în condiţii de deplină ordine”;
Având în vedere aspectele precizate mai sus, prezenţa unui reprezentant al unui partid politic însoţit de un grup de susţinători care purtau însemne distinctive şi împărţeau „cărţi de vizită”, pe lângă faptul că putea fi interpretată ca o intenţie de schimbare a caracterului cultural-artistic al manifestaţiei, putea genera o eventuală reacţie din partea participanţilor, aducând astfel atingere bunei desfăşurări a activităţii.
În consecinţă, activitatea jandarmilor nu a fost nicidecum una de natură a îngrădi dreptul la libera exprimare, ci de a asigura toate condiţiile necesare bunei desfăşurări, în condiţiile legii, a adunării publice respective şi de a preveni orice activitate ce putea aduce atingere caracterului acesteia. (…) Reamintim faptul că instituţia noastră este echidistantă politic şi garantează dreptul la liberă exprimare a cetăţenilor, dar totodată face apel la respectarea legii pe timpul adunărilor publice, precum şi la exprimarea convingerilor în spaţiul public într-un mod paşnic, civilizat şi legal.

Interpretarea Legii 60/1991
În articolele enumerate de Jandarmeria Olt nu se face referire la interzicerea oferirii de cărţi de vizită, care s-a făcut într-un mod foarte paşnic şi membrii partidului nu avea ca scop încălcarea articolul 14 (n. red. – „Este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legatura cu adunarile publice organizate sa se infiltreze in rindul demonstrantilor, cu scopul de a tulbura normala desfasurare a acestora”) al aceleaşi legi.
Articolul 16 al legii domeniului public este interpretabil, mai ales la partea „(…) de a stabili împreuna cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice declarate, în condiţiile de deplină ordine”. Primăria Corabia este organizatorul festivalului, cea care, împreună cu puterea „organelor locale de politie şi jandarmerie” au interzis accesul tinerilor din PMP şi a preşedintelui filialei judeţene spre cetăţenii oraşului de la malul Dunării.

Ce spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia
Dan Oltean: „Domnul Marian Vasile nu a încălcat nici o lege. L-am întrebat ce doreşte să facă. Altceva nu am ce să spun. Nu am încălcat nici noi nici o lege şi nici dânsul pentru că a decis să nu mai continue acţiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Corabia.
Dacă domnul Marian Vasile ar fi continuat acţiunea, oare ce lege ar fi încălcat?

Poziţii aiuritoare, atitudini servile
Atât comunicatul jandarmilor, cât şi replica purtătorului de cuvânt al Primăriei din Corabia nu explică exact cât de ostil a fost Marian Vasile statului de drept, prin această acţiune.
Într-o ţară civilizată, excesul de zel al jandarmilor din Corabia ar fi fost aspru pedepsit. O îngrădire a unor drepturi nu este permisă într-o ţară care clamează democraţia. Iar atunci când Mişcarea Populară devine duşmanul poporului, ceva chiar nu este în regulă. Sunt prea multe ipoteze care conduc spre o pistă demnă de luat în seamă: ordinul indirect de atac al jandarmilor asupra tinerilor de la Mişcarea Populară a fost dat din zona actualei puteri.
Din păcate, democraţia este pusă sub semnul întrebării de un instrument mixt de represiune: format din factorul politic, cât şi din cel plătiti din banii publici să slujească ordinea şi statul de drept. Nu ar fi exclus ca data viitoare opoziţiei, simpatizanţilor acesteia, să li se ceară, atunci când vor merge pe stradă, analizele medicale şi dovada plăţii facturii curente la electricitate. Jandarmii ar fi oricând dispuşi să se alăture acestei misiuni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.