Acasă Economic ALRO Slatina investeşte pentru creşterea competivităţii

ALRO Slatina investeşte pentru creşterea competivităţii

464

Joi, 26 septembrie 2013, a avut loc la sediul ALRO Slatina conferinţa de prezentare a proiectului Consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin achiziţionarea de utilaje de finisare table şi benzi de aluminiu şi aliaje”, proiect derulat în perioada martie 2011 – septembrie 2013.

Proiectul „Consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin achiziţionarea de utilaje de finisare table şi benzi de aluminiu şi aliaje”, cofinanţat de Uniunea Europeană, a vizat consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin achiziţionarea unor utilaje de finisare table şi benzi din aluminiu şi aliaje. Acesta are ca scop asigurarea unei dezvoltări sustenabile şi durabile, precum şi a unei competitivităţi în creştere. Valoarea totală a împrumutului nerambursabil din partea UE a fost de 17,18 milioane de lei.
În baza proiectului, implementat în Slatina pe o perioadă de 32 de luni, SC. ALRO SA a achiziţionat utilaje de finisare table şi benzi din aluminiu şi aliaje, o linie de planare prin întindere, o linie de tăiere la lungime şi sistem automat de împachetare, o linie de fâşiere şi un sistem automat de împachetare. Programul a vizat un impact pozitiv asupra operaţiunilor ALRO Slatina, contribuind la valoarea adăugată mare, la crearea de noi locuri de muncă şi vizând noi clienţi, prin intermediul gamei diversificate de produse.
Anul acesta, ALRO a continuat să investească în extinderea capacităţii de producţie pentru produse cu valoare adăugată mare, înregistrând o creştere a livrărilor de aluminiu procesat. În acelaşi timp, Compania a continuat să investească în procesarea deşeurilor de aluminiu, pentru a reduce costurile cu energia (generate de taxele impuse pe consumul de energie – certificate verzi, taxa de cogenerare etc.).
Utilajele sunt aduse de la firma spaniolă Salico Hispania SA, în urma unei licitaţii, iar această firma a făcut cea mai bună ofertă, Spania fiind unul dintre marii producători de aluminiu din lume.

„Astăzi, dorim să prezentăm un obiectiv, este vorba despre programul de creştere a capacităţii de aluminiu prelucrat de la 120.000 de tone şi ne gândim să ajungem la 140.000 de tone, în viitor şi nu aş putea spune că este ultimul, dar noi am ajuns la capacitatea de 120.000 de tone, în care vom avea aproximativ 50% plăci, 50% table şi benzi”, a spus Gheorghe Dobra.

ALRO mai are în vedere şi extinderea volumului de producţie şi a cifrei de afaceri, care vor aduce o influenţă bună asupra companiei.
Pe lângă asta, creşterea volumului exportului este un punct cheie, care cere utilizarea de tehnologii moderne, creşterea parametrilor calitativi a produselor finite, ceea ce vor permite ALRO să se extindă pe piaţa internaţională mult mai mult decât în prezent.
Prin acest proiect de finanţare, compania a achiziţionat un număr de trei utilaje/linii tehnologice specifice: Linie de planat prin întindere – cu capacitate anuală de 50.000 t/an; Linie de tăiere la lungime şi sistem automat de împachetare – cu o capacitate anuală de 50.000 t/an pentru bandă de aluminiu şi aliaje de diferite grosimi; Linie de finisare – cu o capacitate anuală de 30.000 t/an pentru bandă de aluminiu .
Aceste linii tehnologice au fost deja puse în funcţiune, iar presa a avut acces la hala ALRO din fostul ALPROM.

Cu privire la unele taxe care îngreunează producerea de aluminiu, managerul general al SC. ALRO SA, Gheorghe Dobra, a precizat: „Va fi foarte greu să menţinem producţia de aluminiu primar dacă nu se iau nişte măsuri de reducere sau de suspendare a acestor taxe, cum sunt în alte ţări din Uniunea Europeană. Este foarte greu să fi competitiv în această situaţie”.

La conferinţă au mai luat parte şi Mircea Popa, director operaţional aluminiu prelucrat, Ioan Sava, director tehnic în cadrul ALRO, Nicu Durău, director Resurse Umane, Ovidiu Bălu, manager de investiţii, Florenţa Ghiţă, Premium Communications şi Andra Bilici, tot de la Premium Communications.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.